Download
  • 1 september 2019
  • Eindhoven
 

Lastbilbelysning: Det handler om at se og blive set

DAF gør alt for at gøre sine lastbiler mere synlige og for at forbedre chaufførernes sigtbarhed, og lastbilens belysning er afgørende i denne sammenhæng. Det meste af lyset i moderne lastbiler kommer fra lysdioder. Dette reducerer ikke alene energiforbruget, men øger også chaufførens sikkerhed og komfort. Læs mere om lastbilens belysning og om sigtbarhed og synlighed.

 
LED
 

Lastbilbelysning: fra halogenlamper til lysdioder

Generelt anvender lastbiler halogenlamper eller lysdioder, hvor den traditionelle halogenpære er den billigste løsning. Halogenpæren afgiver lys via en glødelampe med glødetråd, som er udsat for slid. En lysdiode har lysemitterende dioder, og disse dioder kan simpelthen ikke gå i stykker. Selv om teknologien betyder, at lygten er dyrere, holder den også længere. Lyseffekten fra en lysdiode er også større, bredere og dybere, og den hvide farve er mindre stressende for bilister. Som følge af disse fordele er lysdioder i dag den vigtigste kilde til belysning i vores lastbiler.

Hvordan folk opfatter lastbilbelysning

Folks opfattelse af lys bør ikke undervurderes. Der er mange aspekter, der har indflydelse på, hvordan det menneskelige øje opfatter lys, herunder intensitet, spredning og farver, samt placering i forhold til lyset. Hos DAF kombinerer vi alle perspektiver med henblik på at opnå et optimalt punkt. Som følge heraf er den unikke DAF lysfarve udviklet til at optimere ydeevnen i de mest almindelige situationer.

Udvidelse af lastbilens belysning

Som du ville forvente, er alle DAF lastbiler udstyret med al den standardbelysning, der kræves for at køre sikkert. Du kan også købe en række ekstra pærer og tilbehør for at øge sigtbarheden og synligheden, fra blinklys og blinkende lys til markeringslygter og arbejdslys. Hvis du tilføjer lys til din lastbil, skal du huske at tage højde for de gældende love og regler, da det ikke er tilladt at montere overdreven belysning. Hvis lyset er en hindring eller blænder modkørende, vil lastbilen ikke bestå synet. DAF forhandlere kender de specifikke typer lygter, som er godkendt i henhold til disse love og regler, så du kan altid spørge din forhandler om råd.

Det ultimative tip til lastbilbelysning

Kurosch Asghari, System Owner Vehicle Exterior Lighting hos DAF Trucks, siger: "Du må aldrig røre lygteglasset på en forlygte! Det er fremstillet af polykarbonat med en ultraviolet belægning, der beskytter det mod UV-stråling. Hvis du beskadiger belægningen (for eksempel ved at skrabe is af om vinteren), bliver lygteglasset gult. Dette er både upraktisk og usikkert, og det påvirker også lastbilens udseende. Du kan polere det gule lygteglas, men det bliver gult igen inden for et par måneder, og det er en skam! Hvis du ikke rører ved lygterne, vil de stadig se ud som nye efter 10 år."

Så hvordan skal du rengøre disse lygter, hvis de bliver snavsede?

Følg disse fire tip hver gang:

  • Brug kun en blød svamp til rengøring af lygterne

  • Brug et specielt vinduespudsemiddel eller blot sæbevand

  • Brug ikke en isskraber eller en automatisk bilvask

  • Hold en afstand på mindst 50 cm, når du bruger en højtryksrenser

Har du spørgsmål om lastbilens belysning?

Hvis du vil vide mere om lastbilens belysning eller reglerne om tilføjelse af lygter på din lastbil, så henvend dig til en DAF forhandler i nærheden. De vil med glæde give dig flere oplysninger og råd om lastbilbelysning.

 

Læs også de øvrige artikler

 

Arkiv med vejnyheder