DAF in Action
Flere historier
"Nye topmoderne førerhusfabrikker i Westerlo, Belgien"
DAF byggede to nye fabrikker i Westerlo i Belgien specielt til den nye generation af XF, XG og XG+ lastbiler. En til den meget præcise samling af body-in-white i stål og en til færdigbehandling af førerhuset. Et kig bag kulisserne på DAF's nye produktionsanlæg, der blev færdiggjort på mindre end to år, og som er en af de mest moderne af sin slags.
Af Philip van Hasselt
I årevis har DAF's førerhuse været kendt som de mest rummelige og komfortable på markedet. Og DAF lastbiler sætter også standarden for materialer og finish. DAF har imidlertid været fast besluttet på at sætte standarden endnu højere med produktionen af den nye generation af førsteklasses lastbiler.
Udfordring
Derfor besluttede man at bygge to nye fabrikker hos DAF Trucks i Westerlo. For ikke at afbryde den igangværende produktion blev de nye produktionslinjer bygget ved siden af de eksisterende anlæg. En udfordring med hensyn til planlægning, organisation og konstruktion. I arbejdsjargon blev de to nye fabrikker kendt som hhv. ‘karosserifabrikken’ og ‘førerhusindretningsfabrikken’.

Den nye karosserifabrik dækker 14.600 m2, og produktionslinjen er udstyret med 145 avancerede robotter og 139 servoelektriske svejsegribere, der garanterer et slutprodukt i verdensklasse. Stijn Claes, projektchef på førerhusfabrikken: “DAF i Eindhoven og deres leverandører fremstiller plademetalkomponenter af højeste kvalitet. Disse komponenter transporteres derefter til Westerlo, hvor de bruges til at fremstille hele førerhuset.”
Præcision
Robotter bruger deres højteknologiske gribere og positioneringssystemer til at sikre, at plademetalkomponenterne svejses sammen med ekstrem præcision. Der er absolut ikke plads til fejl. “På hvert trin i processen placeres førerhuset ud fra de samme referencepunkter, så hver komponent kan svejses nøjagtigt,” forklarer Stijn Claes. “Det giver førerhuset på den nye generation af XF, XG og XG+ lastbiler en utrolig stivhed, hvilket øger chaufførens komfort maksimalt.”
Uendelige muligheder
Det udvalg af førerhuse, der kan bygges på den nye karosserifabrik, er næsten uendeligt. “Vi har allerede 200 forskellige specifikationer til taget. Alle kundernes krav lagres på en RFID-databærer (kan sammenlignes med chippen i et betalingskort), som scannes på hver station. Dette gør det muligt for os at bygge kundespecifikke køretøjer og udføre det arbejde, der kræves til hver enkelt lastbil. Dette resulterer ikke blot i maksimal effektivitet, men også i meget høj kvalitet.”

Uovertruffen lastbil
På det tidspunkt, hvor slutproduktet – også kendt som et body-in-white – forlader produktionslinjen, har det passeret nitten forskellige stationer. På den tyvende og sidste station underkastes det en grundig visuel inspektion. Det helt nye førerhus sendes derefter til førerhuslakeringsanlægget, som først blev åbnet for et par år siden, og som er i topklasse med hensyn til effektivitet og miljøvenlighed. Stijn: “Kvaliteten af både body-in-white og førerhuslakeringsanlægget er uden sidestykke inden for lastbilindustrien og er mindst lige så høj som i produktionssektoren for førsteklasses personbiler.”
Menneskelige hænder
Efter førerhuslakeringsanlægget udføres det præcise arbejde med at samle interiøret på førerhusindretningsfabrikken. Den nye fabrik, hvor førerhusene til XF, XG og XG+ lastbilerne udstyres med indvendige og udvendige dele, dækker 20.000 m2. Den er opdelt i forskellige sektioner, og den største er den centrale samlelinje, der snor sig gennem den 2 hektar store fabrik. Førerhusene står på samlelinjen på store platforme med trægulve, der kommer forbi ikke færre end 62 forskellige arbejdsstationer. Der føjes en specifik del til førerhuset ved hver station. Det kræver manuelt arbejde, da hver lastbil bygges i henhold til de enkelte kunders specifikationer.

Hævede platforme
En anden ny funktion er den måde, som tagkomponenterne samles på. I stedet for at medarbejderne skal stå på hævede platforme, sænkes førerhuset ned i gulvet, hvor rotorblink, antenner, horn og andet tilbehør kan monteres i den ideelle arbejdshøjde. Dette sikrer ekstra præcision ved montering af delene samt den bedst mulige ergonomi for medarbejderne. Lastbilens skylight monteres af robotter, der bruger lasere til at lokalisere den nøjagtige placering. Anlægget har også to separate samlebånd: et til samling af de specialfremstillede instrumentbrætter og et til montering af dørene.
Alt sammen i komfortens navn
Andy Swinnen, teamleder for projektering, der var involveret i opførelsen af førerhusindretningsfabrikken: “Så snart førerhuset forlader lakeringsanlægget, fjernes de to døre. Disse føjes derefter til en separat produktionslinje, hvor de bygges op, så de opfylder kundens specifikationer på 11 forskellige arbejdsstationer. Denne linje introducerer også en ny funktion: Hver ny generation af XF, XG og XG+ udstyres med dobbelte gummipakninger for at sikre endnu bedre støjreduktion udefra: alt sammen i komfortens navn.”

Roterende mekanisme
Det specialfremstillede instrumentbræt omfatter arbejde på ikke mindre end 22 stationer. En roterende mekanisme sikrer, at instrumentbrættet kan drejes til den ideelle position for den næste medarbejder. "Det hjælper ikke kun med hensyn til ergonomi," siger Andy, "men forbedrer også kvaliteten af instrumentbrættet. Jo nemmere det er at montere en del, jo bedre bliver det samlede resultat." Slutproduktet er et komplet instrumentbræt, der glider ind i førerhuset i ét stykke. Det eneste, der mangler, er rattet. "Det er et bevidst valg, da det giver medarbejderne på samlelinjen mere plads til at udføre det afsluttende arbejde på førerhuset."
200 punkter
"For enden af produktionslinjen gennemgår hvert førerhus en afsluttende og grundig kontrol af test- og inspektionsteamet," slutter Andy. "Førerhuset må først køre videre til Eindhoven, efter at alle 200 punkter på kontrollisten er blevet afkrydset."
Ny DAF XF, XG og XG⁺ indvarsler ny æra:
At skabe historie med fremtiden. Et næsten surrealistisk forslag. Men ikke nødvendigvis. Fordi med de nye XF, XG og XG+ lastbiler indleder DAF en ny æra. En ny æra inden for langturstransport, en æra, hvor effektivitet, sikkerhed og komfort antager nye dimensioner. Start the Future!
Af Rob van Tilburg
DAF's nye generation af lastbiler til langturstransport sætter standarden på mange områder. De er de første lastbiler på markedet, der er blevet udviklet med henblik på de nye europæiske regler om køretøjers dimensioner, regler, som har til formål at yde et vigtigt bidrag til yderligere at forbedre brændstofeffektiviteten og reducere CO2-udledningen. Hvis lastbilproducenterne bogstaveligt talt får mere frihed til at designe deres køretøjer, vil det hjælpe med at fremme ikke blot aerodynamikken, men også sikkerheden. Og selvfølgelig vil chaufføren også nyde godt af mere arbejds- og opholdsplads og et hidtil uset komfortniveau.

Særlige kendetegn
Den, der studerer Europa-Kommissionens mål med hensyn til de nye regler, behøver ikke megen fantasi for at se, hvor den nye generation af DAF lastbiler skiller sig ud: køretøjseffektivitet, sikkerhed og chaufførkomfort er alt sammen fokuspunkter. De er klar til at ændre vejtransportbranchen: Den nye generation af XF som efterfølger til de meget roste XF Super Space Cab og Space Cab, som stadig kan købes. Og ét trin højere: Den nye XG og XG+, hvormed DAF har skabt et helt nyt markedssegment. DAF laver historie. Med en række lastbiler uden sidestykke, som giver dig mulighed for at opleve fremtiden i dag.
XF, XG eller XG+
Stor, større, størst
Den nye generation af DAF XF, XG og XG+ lastbiler er udviklet til langturstransport. De nye europæiske regler om køretøjers dimensioner og vægt gjorde det muligt for DAF at finde frem til det ultimative inden for førerhusplads. Den nye XF har et design med en forlængelse af fronten på ikke mindre end 16 cm. Videre op til endnu mere førerhusplads: Derudover er førerhuset på XG 33 cm længere. Og den nye XG+ udgør det ultimative inden for rummelighed. Den har hele 20 cm ekstra taghøjde, hvilket resulterer i et førerhusrumfang på 12,5 m3. En helt ny standard i branchen.
Form følger funktion
Det er en stor udfordring at designe en helt ny serie af lastbiler til langturstransport og tung transport. DAF's designchef Bart van Lotringen om at træffe valg og opretholde ensartethed i designet af den nye generation af DAF lastbiler. Om at lytte til chaufførerne. Om omvendt tankegang og aerodynamikkens love. Og om design indefra og ud.
Af Philip van Hasselt
Vi finder Bart på en omhyggeligt udvalgt, afsondret arbejdsplads langt fra nysgerrige øjne i det enorme DAF kompleks i Eindhoven. Det er et aflukket område, hvor der udelukkende er adgang for en håndfuld medarbejdere med særlig tilladelse. Designchefen åbner selv døren og går med lette trin ned ad en lang gang. Det er i begyndelsen af april. Udenfor hvirvler vinden forårssneen næsten vandret op mod bygningens vægge.
Et blankt stykke papir
Bart virker meget afslappet. “Alt det hårde arbejde ligger mere eller mindre bag os,” siger han med en smittende latter. Vi skal ind og inspicere en håndfuld præproduktionsmodeller, som stadig er genstand for energiske aktiviteter. “Vi er næsten færdige, og det er en fantastisk følelse! Fasen forud for lanceringen er altid en spændende og speciel tid. Det er lidt ligesom at få en baby. Du bruger så lang tid på at arbejde hen imod det ene øjeblik. Vi lavede de første skitser til denne nye generation af lastbiler helt tilbage i 2014, hvor vi startede med et blankt stykke papir og udforskede alle mulige veje. Vores grundlæggende mål var imidlertid klare: effektiv, sikker og komfortabel.”
“I modsætning til hvad de fleste ville forvente, startede vi med den bageste del af førerhuset. Konturerne bagtil er trods alt mere eller mindre faste: Ni gange ud af ti er en opbygning eller en anhænger stor og rektangulær og har maksimale mål for længde og bredde. Så vi besluttede os for at designe bogstavelig talt fra bagenden og fremad, hvilket for designeren betyder en seriøst omvendt tankegang, da de er mere vant til at arbejde fra forenden og bagud.”

Økonomiafdelingen var entusiastisk
Designchefen tager et stykke papir og viser med et par hurtige strøg med en tyk fyldepen, hvordan det lykkedes teamet af aerodynamikspecialister og designere at finde fælles fodslag. "Det centrale spørgsmål var, hvordan man får luften til at strømme så effektivt som muligt bagud, uden at det går ud over det direkte udsyn og rummeligheden. Svaret: ved at bruge parabolske former, der strækker sig fra siderne op til taget, et diskret fremspring i forruden og dybere sideskørter, omhyggeligt designede spejle eller endnu bedre: kameraer og hjulkasser inspireret af DTM-racerbilen. Med andre ord: ikke en centimeter af designet undslap vores opmærksomhed, hvilket resulterede i en 19% forbedring af aerodynamikken! Og det har ført til en reduktion på op til 6,3% i brændstofforbruget!" Hans øjne lyser op, når han tilføjer: "Musik i ørerne hos vores kunders økonomiafdelinger!"
Visitkort
Designet af den nye serie er et blikfang i ordets ultimative betydning. Og det er med vilje. "Hvis jeg skulle bruge ét ord til at beskrive den nye generation af lastbiler, ville det være "førsteklasses". Det er præcis, hvad jeg ønsker, at de skal udstråle. Både i deres udvendige og indvendige fremtoning. Med det umiskendelige kølergitter som DAF's visitkort. Kraftfuldt og robust. Men også elegant og enestående. Et klart signal. Med dens LED-lygter afspejler fronten de kvaliteter, der findes i DNA'et på hver eneste DAF lastbil, og disse er mere tydelige nu end nogensinde før: karakteristisk høj kvalitet."
Design indefra og ud og omvendt
For Bart er lastbilens indre lige så vigtigt som dens ydre. Det er trods alt arbejds- og opholdsrummet for manden eller kvinden bag rattet. "Faktisk er jeg meget mere en "pladsdesigner" end en "formdesigner". Mere en arkitekt end en kunstner. Førerhuset skal give chaufføren maksimal komfort og opholdsplads. Derfor har jeg som designer bestræbt mig på at skubbe hjørnerne af førerhuset helt ud for at kunne skabe så stort et interiør som muligt. Design indefra og ud. Men ud fra et aerodynamisk synspunkt ønsker man desuden, at fronten skal være så tilspidset som muligt. Fordi det reducerer både luftmodstand og brændstofforbrug. Du kan se vores signatur i de valg, vi har truffet i den henseende."

Personlig motivation
Denne signatur er til dels bestemt af chaufførens behov, en kendsgerning, der bliver indlysende, når Bart stolt indtager sin plads bag rattet i en ny XG. Ingen "kunst for kunstens skyld" for ham. Han er meget stolt af det produkt, som han nu sidder i, trygt og sikkert som blommen i et æg. Bart studerer det betagende instrumentbræt med stor tilfredshed. Han aktiverer den anden skærm, drejer på et par knapper og hviler hånden på topmadrassen, der dækker sengen. Synligt tilfreds: "Føl blot, hvor bløde og fine disse materialer er!"
Bart foretrækker at anvende sine færdigheder i andres tjeneste, som han selv siger det. "Det føles fantastisk, når du ved, at du bidrager til en anden persons lykke, at du gør en chaufførs liv bedre på en bæredygtig måde. Man kan vel kalde det min egen personlige motivation." Han nød også de indgående samtaler, han havde med chaufførerne om, hvad de ønskede at se i det nye førerhus. Hvor meget opbevaringsplads har du egentlig brug for på instrumentbrættet? Hvad forventer en chauffør af kameraer og spejle? Barts team fandt et svar på hvert eneste spørgsmål, som tilfredsstillede alle parter.
Bevidst valg
En DAF lastbil er synonym med den fineste arbejdsplads på farten, du kan forestille dig: sikker, komfortabel og alt inden for rækkevidde. Designteamet tog endda højde for personliggørelsen af førerhuset. "Chaufførerne ved altid, hvad de selv foretrækker."
Tendensen henimod digital personliggørelse er tydelig i instrumentbrættet. De to store skærme på instrumentbrættet i XF, XG og XG+ lastbilerne kan f.eks. nemt justeres i forhold til personlige præferencer. De omfatter nu Android Auto eller Apple CarPlay. Et andet bemærkelsesværdigt aspekt var beslutningen om at bruge fysiske drejeknapper og kontakter i stedet for berøringsskærme med (ofte meget lange) menuer. En lastbils basale funktioner skal altid være inden for rækkevidde. Hænderne på rattet, øjnene på vejen. Sikkerhed frem for alt andet.

“I princippet er de nye XF, XG og XG+ lastbiler runde i form, men de ser ikke runde ud. Hver eneste linje har en funktion og bidrager til den fremragende aerodynamik. Med andre ord: ingen dekoration blot for dens egen skyld.”
Bart van Lotringen
Designchef
Karakteristiske linjer
Mens ‘rund’ og ‘blød’ kan være tendensen, når det gælder innovativt køretøjsdesign, er Barts kreationer kendetegnet ved deres karakteristiske linjer. Og det er stadig centralt i hans filosofi: “Tynde eller tykke linjer giver et design karakter. Bløde, runde former i sig selv virker ikke inspirerende på mig.” Bart peger på de karakteristiske linjer i de førerhuse, der udspringer af lastbilens front.
Innovationsånd
DAF er de første, der udnytter de nye europæiske regler, der har lempet begrænsningerne for de dimensioner, som lastbiler skal overholde. Var der af den grund et stort pres for at lykkes? “Det primære mål var ikke at bygge en ikonisk lastbil, det er noget, som kun tiden kan afgøre. Men vi ønskede at designe en lastbil, der tiltrækker opmærksomhed, som har et moderne udseende og er gennemtænkt. Vi ønskede at trække så meget på innovationsånden som muligt. Resultatet er stadig et ægte DAF produkt; en visuel magnet udvendigt og med et enormt interiør, der vil inspirere til mærkeloyalitet: den slags arbejdsplads, som enhver chauffør drømmer om. Jeg er stolt af det unikke ved vores nye generation af lastbiler. XF, XG og XG+ lastbilerne markerer begyndelsen på en ny æra. De forandrer spillets regler.”
En ny generation er født
"Den nye generation af DAF er resultatet af vores 10.000 handlekraftige medarbejderes indsats for at levere den bedste lastbil nogensinde til vores kunder."
En ny generation er født
Et højdepunkt i virksomhedens historie. Vores største projekt nogensinde. Introduktionen af den nye generation af DAF. Udviklet med henblik på de nye europæiske regler, der gælder for køretøjers dimensioner. Regler, der bogstaveligt talt giver producenterne mere frihed til at forbedre deres lastbilers aerodynamik. Med det formål at forbedre effektiviteten, sikkerheden og chaufførkomforten.
Den nye generation af DAF har redefineret grænserne inden for alle disse områder. Først og fremmest fordi vi begyndte udviklingsprocessen med et blankt stykke papir. Så vi virkelig kunne være innovative. Designet er betagende og funktionelt på samme tid. Der blev lagt vægt på de mindste detaljer i vores bestræbelser på at levere den bedst mulige aerodynamik. Så vi – sammen med mange andre nyskabelser – kunne opnå en brændstofeffektivitet, der sætter en ny standard for branchen. Ligesom den nye generation af DAF sætter nye standarder for sikkerhed og chaufførkomfort.
Den nye generation af DAF repræsenterer en helt ny køretøjsplatform. Klar til alternative drivlinjer. Komplet med tjenesteydelser, der har ét formål: at øge din rentabilitet. For hver eneste kilometer, du kører. Nye funktioner i DAF Connect vognparkstyringssystemet. Endnu flere muligheder i DAF MultiSupport reparations- og vedligeholdelseskontrakterne.
Den nye generation af DAF er resultatet af vores 10.000 handlekraftige medarbejderes indsats om at levere den bedste lastbil nogensinde til dig. Én, der gør DAF klar til fremtiden. En fremtid, som du kan tage hul på i dag. I dette DAF in Action kan du læse hvordan. Og din DAF forhandler står klar til at hjælpe dig på enhver tænkelig måde.
Harry Wolters
Administrerende direktør i DAF Trucks N.V.
Det næste skridt på vejen til succes
Med hensyn til markedsandele i Europa har DAF i de seneste år klaret sig meget godt. “Med den nye generation af XF, XG og XG+ lastbiler er vi klar til det næste niveau af succes,” siger Richard Zink, salgs- og markedsføringschef. “I den henseende kickstarter de også fremtiden for DAF.”
Med en markedsandel på 16,3% i den tunge klasse på det europæiske lastbilmarked var 2020 det næstbedste år i DAF's historie. “Et kæmpe kompliment til vores professionelle forhandlernetværk, som fortsætter med at investere i nye lokaler og udstyr og i uddannelse af medarbejderne, så de kan yde en endnu bedre service til vores kunder. Vi vil naturligvis også fortsætte med at investere hos DAF, og der er ikke noget bedre bevis på dette løfte end de nye XF, XG og XG+ lastbiler.”

Klar til et løft
“Der er ingen tvivl om, at denne nye generation af innovative lastbiler vil give vores image og succes et enormt løft,” siger Richard Zink. “Disse køretøjer er designet til kun at tilbyde det bedste til transportører og chauffører med hensyn til effektivitet, sikkerhed og chaufførkomfort. Samtidig har vi også taget en række vigtige skridt i forhold til service på denne nye generation af lastbiler.”
Service én gang om året
Der er adskillige nyskabelser. Takket være DAF Connect onlinevognparkstyringssystemet giver navigationssystemet mulighed for at vise trafikinformation i realtid og modtage opdaterede ruter fra lastbilens hjemmebase. “Dette er med til at sikre det maksimale afkast pr. kilometer,” siger Zink.

"Der er udviklet en helt ny infrastruktur til diagnosticering af køretøjer, som understøtter oppetid og forlænger serviceintervallet til 200.000 km, hvilket betyder, at vedligeholdelse kun er nødvendig én gang om året. Dette er unikt i branchen."
Richard Zink
Salgs- og markedsføringschef
DAF MultiSupport tilbyder paneuropæiske reparations- og vedligeholdelseskontrakter med support døgnet rundt for maksimal effektivitet og køretøjstilgængelighed. Desuden kræver en leasingaftale via PACCAR Financial kun én kontrakt og giver dig en lastbil, der er klar til at køre ved levering. “Med vores nye generation af lastbiler har vi indledt en ny æra,” siger Richard Zink. “En æra med øget integration mellem køretøjer og understøttende tjenesteydelser med det formål at gøre livet lettere for kunden og optimere afkastet pr. kilometer.”
Vi flytter grænserne
En stolt mand, det er helt sikkert. Det fremgår blot ved at se på ham. Og med god grund. For selv om Ron Borsboom i mere end 20 år har styret slagets gang i DAF's produktudviklingsafdeling, er den nye generation af DAF det hidtil største og dyreste projekt i hans karriere. “Vi har fuldt ud gjort brug af de muligheder, der ligger i de nye europæiske regler om køretøjers dimensioner. Vi introducerer en ny branchestandard.”
Spørg produktudviklingschefen om hans nye sæt trillinger, og der går ikke længe, før man ser et smil i hans ansigt. “Som team er vi meget stolte af, at vores planer om en ny generation af lastbiler til langturstransport faldt pænt sammen med de nye europæiske regler,” siger Ron Borsboom. “Det gjorde det muligt for os at være superinnovative.”
Næse eller ej?
Hvis de europæiske regler nu tillader længere køretøjer, hvorfor så ikke vælge et design med mere ‘næse’? “En næse som den, der findes på ICE-højhastighedstog, giver ikke samme aerodynamiske fordele på en lastbil, da den kører langsommere, men tilføjer blot mere vægt og bidrager ikke til at forbedre manøvredygtigheden,” svarer Borsboom. “Vi har undersøgt dette intensivt ved hjælp af 3D-simuleringsprogrammer og på vejen hos vores tekniske center. Og hvad fandt vi ud af? Elliptiske hjørner omkring A-stolperne, fra top til bund og ikke delt af en næse, giver langt det bedste resultat, især når hjørnerne er integreret i forruden og langs tagets sider og undervognen. Vi forlængede fronten med 16 centimeter for at realisere det optimale design og give chaufføren den bedst mulige siddestilling.”
Verdensklasse
Aerodynamikken er et af de primære områder, hvor den nye generation af DAF lastbiler adskiller sig fra alle andre lastbiler på markedet. “Aerodynamikken er virkelig veldesignet og udgør en fantastisk præstation,” siger Borsboom. “De afrundede hjørner, det koniske førerhusdesign, forseglingen – luften glider ganske enkelt forbi og endda gennem lastbilerne. Med risiko for at kede dig med detaljerne er intet overladt til tilfældighederne, ikke engang luftstrømmen gennem kølergitteret, langs køleren og motoren eller i hjulkasserne. Resultatet er et aerodynamisk design i verdensklasse, der fører til energieffektivitet i verdensklasse. Dette aspekt alene resulterer i brændstofbesparelser på op til 6,3% og en tilsvarende reduktion i CO2-udledning. Imponerende, ikke?”

Mere frihed, mere plads
Ud over energieffektivitet var sikkerhed og chaufførkomfort også vigtige designkriterier, og takket være den nye europæiske lovgivning kunne DAF flytte grænserne i denne henseende. “Vi fik større frihed og derfor bogstaveligt talt mere plads,” forklarer Ron Borsboom. “Det gav os mulighed for at skabe et niveau af direkte udsyn, der er unikt i branchen. Og det samme gælder indvendigt. Faktisk næsten alle aspekter af lastbilen. I hele udviklingsprocessen har vi holdt os én ting for øje: kun det bedste er godt nok.”
Mere end 20 millioner kilometer
For at sikre den bedst mulige kvalitet blev der udført omfattende tests, og der blev konsekvent anvendt de mest moderne designprocesser og -værktøjer. Tests blev udført på DAF's eget tekniske center og i laboratorierne, men også ude på vejen med kunderne. “Når vi starter produktionen af den nye generation af DAF, vil vi have samlet, hvad der svarer til mere end 20 millioner kilometers erfaring med vores nye lastbiler, hvilket er uden fortilfælde. Gennem hele udviklingsprocessen bedømte vi os selv i henhold til Automotive Spice Level 2/3, som er standarden for førsteklasses personbiler. Vi har virkelig rykket grænserne i enhver henseende.”

"Den nye generation af XF, XG og XG+ lastbiler er ikke blot et revolutionerende skridt for DAF, men for hele branchen."
Ron Borsboom
Produktudviklingschef
Fremtiden inden for sikkerhed
Tag et kig på den store forrude. Se de ultralave rudelister på forruden og sideruderne. Det kan kun betyde én ting: et hidtil uset niveau af direkte udsyn for chaufføren. En anden understregning af den nye sikkerhedsstandard, som DAF har introduceret med den nye generation af XF, XG og XG+ lastbiler.
Når du sidder bag rattet i en af DAF's nye generationer af lastbiler for første gang, kan du ikke undgå at bemærke det: Det direkte udsyn er fænomenalt! Forruden er blevet forlænget nedad takket være en smart rekonstruktion af køretøjets front. Det samme gælder sideruderne. Og dem, som anser det direkte udsyn for at være en topprioritet, kan også bestille en kantstensrude, der – sammen med det sammenklappelige medchaufførsæde, der er standardudstyr – giver chaufføren et klart udsyn til personer og genstande i førerhusets medchaufførside.
DAF digitalt udsynssystem
Spejlhusene er designet og placeret på en sådan måde, at chaufføren kan se mellem dem for yderligere at forbedre det direkte udsyn. Det nye DAF digitale udsynssystem tilbyder det allerbedste, som penge kan købe i denne henseende: digitalkameraer, der er monteret højt på førerhuset, og som erstatter hoved- og vidvinkelspejlene, kan klappes ind elektrisk og projicere billeder af høj kvalitet på skærmene, der er monteret på A-stolperne. Og det kan de i al slags vejr, da kameraerne er opvarmede. DAF Corner View – et kamera, der erstatter kantstens- og frontspejlene og giver et stort synsfelt – kan monteres i medchaufførsiden.


Se og bliv set
Lygter – DAF har ry for at være på forkant i denne henseende. I 2013 var DAF den første producent, der brugte LED-teknologi til de primære lygter på deres køretøjer, hvilket resulterede i stærk og ensartet belysning. Til den nye generation af DAF XF, XG og XG+ lastbiler er vi gået skridtet videre. LED-teknologi i alle lygter: Foran, på siden og bagpå, herunder de fantastiske Skylights og de superpraktiske kurvelygter. Under mørke kørselsforhold aktiveres nedblændingen automatisk, på samme måde som vinduesviskerne under våde forhold. Sikkerhed handler om at være opmærksom på de mindste detaljer.
ProCaDis-patenteret
Den nye generation af DAF er synonym med indbygget sikkerhed. XF, XG og XG+ er alle udstyret med en række avancerede funktioner og teknologier, som vi håber aldrig kommer i brug. Førerhusene er udført i en ekstremt robust konstruktion med integrerede zoner, der kan afbøde en kollision forfra eller bagfra. DAF's patenterede ProCaDis-system (som står for programmeret førerhusforskydningssystem) sikrer, at førerhuset forbliver på chassiset og automatisk flytter sig bagud i tilfælde af en frontal kollision. Det betyder, at førerhuset forbliver stort set intakt og giver maksimal beskyttelse af passagererne.

Mennesker og maskiner
Der blev lagt stor vægt på både aktiv og passiv sikkerhed under udviklingen af den nye generation af DAF. Men sikkerhed begynder i virkeligheden med chaufføren, og derfor har DAF sørget for, at chaufføren kan betjene lastbilen instinktivt og uden at blive distraheret. ‘Hænderne på rattet, øjnene på vejen’ er mottoet. Funktioner, der er direkte relateret til kørslen, styres fra rattet. Desuden bruger DAF fysiske knapper, der er nemme at finde blot ved berøring. En afgørende sikkerhedsfunktion. Det samme gælder komfortable sæder og den bedste seng i branchen, hvilket garanterer, at chaufføren kan komme ud på vejen og føle sig frisk og veloplagt. Sikkerhed og komfort går hånd i hånd.
Ultramoderne systemer
Bidrager de til et højt sikkerhedsniveau eller uovertruffen chaufførkomfort? I mange tilfælde gør avancerede systemer begge dele. Fra den nyeste generation af det avancerede nødbremsesystem til systemet til advarsel om vognbaneskift, fra systemet til styring af køretøjets stabilitet til DAF City Turn Assist og fra den intelligente fartpilot til bremseassistenten. Og DAF har endda tilføjet en række nye funktioner.
Et eksempel er lavhastighedsanhængerbremsen, som muliggør uafhængig aktivering af bremserne på anhængeren. Det gør det nemmere at til- og frakoble anhængeren på en sikker måde. En anden ny funktion er parkeringsbremseassistenten, som kan bruges til at aktivere alle bremser på én gang for at forhindre lastbilen i at flytte sig under læsning eller aflæsning af tungt gods. Smarte løsninger, der garanterer både sikkerhed og komfort.
Fremtiden inden for chaufførkomfort
Hvis der er ét sted, hvor chaufførens og transportoperatørens behov opfyldes, er det i førerhuset. En chauffør, der nyder den plads, hvor han/hun arbejder, slapper af og sover, er en glad chauffør og en, der udfører et godt stykke arbejde. Og chauffører vil helt sikkert nyde de nye DAF XF, XG og XG+ lastbiler. Komforten, finishen, specifikationen, det lave støjniveau i førerhuset – alt er i en klasse for sig selv.
Den nye generation af DAF lastbiler er lige så betagende indvendigt, som de er udvendigt. Udviklet med og til chauffører. Startende med fremragende tilgængelighed. Selv den største XG+ har kun tre trin, og de er anbragt optimalt, så du får den højeste grad af komfort. Når chaufføren sidder inde i førerhuset, overraskes han/hun af den enorme plads og ståhøjde.
Masser af siddeplads
DAF har skabt den bedst mulige arbejdsplads i de nye XF, XG og XG+ lastbiler. Med komfortable sæder, der giver rigeligt med justeringsmuligheder fremad og bagud. Sammen med det let justerbare rat kan chaufføren endda sætte sig bag rattet, som om han/hun kørte i sin egen personbil. Som ekstraudstyr kan sæderne drejes med henblik på behagelig afslapning efter en produktiv dag med kørsel. Og medchaufførsædet har som standard en sammenklapningsfunktion. Dette resulterer ikke blot i ekstra plads, men også i perfekt udsyn, når ‘kantstensruden’, der fås som ekstraudstyr, benyttes til at holde øje med personer og genstande i lastbilens medchaufførside.

Blikfang
Instrumentbrættet er betagende. Et rigtigt blikfang. Med en central 12" stor skærm og en række forskellige design, som chaufføren kan vælge imellem. ‘Luxury’ varianten af DAF infotainmentsystemet, der fås som ekstraudstyr, indeholder tilmed en ekstra skærm: En berøringsskærm, der er forbundet til Apple CarPlay, Android Auto eller betjeningsknapperne til lydanlægget, der også fås til en Premium version. Instrumentbrættets finish er karakteristisk for kvaliteten af indretningen som helhed. Førsteklasses materialer, smukt og smagfuldt designet. Ægte luksus i topklasse.
Lastbilens klimaanlæg er også af højeste klasse. Det kan styres med højeste præcision og meget behageligt. XG+ modellen kan desuden udstyres med et fuldt integreret parkeringsairconditionsystem til automatisk køling og opvarmning, selv når motoren ikke kører.
Nyhed: Relax seng
DAF har opbygget noget af et renommé, når det drejer sig om sovekomfort. Et renommé, der kun forbedres med den nye generation. Og hvordan! Køjen har en standardlængde på 2.220 millimeter og en bredde på op til 800 millimeter i XG og XG+. Relax sengen har flere justerbare positioner og fås også i en elektrisk styret version. Og for at opnå den ultimative komfort kan den desuden forsynes med en ekstra topmadras. I de nye XF, XG og XG+ lastbiler sover du muligvis bedre end i din egen seng.

‘Dit andet hjem’
Og lige så vigtigt: opbevaringsplads. Helst masser af opbevaringsplads. Og der er masser: på instrumentbrættet, i dørene, over forruden og under sengen, hvor der er plads nok til to store skuffer eller to rigeligt store køleskabe. På bagvæggen er der et betjeningspanel, der kan bruges til at betjene radioen, klimaanlægget og belysningen, herunder det enestående omgivende LED-lyssystem, som chaufføren kan bruge til at skabe en rigtig ‘hjemmefølelse’ i førerhuset.
Uanset om du skal arbejde, slappe af eller sove – med de nye XF, XG og XG+ lastbiler leverer DAF fremtidens chaufførkomfort. Et faktum, der understreges af lastbilernes overlegne køreoplevelse. Et nyt chassisdesign – komplet med underkøringskofanger foran i aluminium – sikrer en uovertruffen vridningsstivhed. Kombineret med et helt nyt førerhusaffjedringssystem, et helt nyt styresystem og en helt ny bagakselaffjedringsgeometri resulterer det i usædvanligt stabile køreegenskaber og den ultimative køreoplevelse. Og vi har ikke engang nævnt, hvor stille der er i førerhuset. Uanset om du skal arbejde, slappe af eller sove – den nye generation af DAF lastbiler er enhver chaufførs drøm.
Klar til fremtiden
Med den nye generation af XF, XG og XG+ lastbiler introducerer DAF en helt ny køretøjsplatform, som er klar til fremtiden og dermed også til alternative drivlinjer. Det betyder, at de nye lastbiler er velegnede til de elektriske drivlinjer, der tilføjes programmet om nogle få år. På længere sigt planlægger DAF også at producere modeller, der kan køre på brint. Ud over at udforske brændselscelleteknologien designer DAF forbrændingsmotorer, der kan bruge brint som brændstof. Meget lovende udviklingsmuligheder, hvor DAF allerede har gjort betydelige fremskridt. Derudover er alle versioner, der benytter effektiv og ren dieselteknologi, nu i stand til at køre på biodiesel. Som et eksempel kan HVO – et syntetisk brændstof fremstillet af vegetabilske olier og affaldsfedt – føre til en reduktion i CO2-udledningen på op til 90% (fra kilde til hjul). Det giver helt sikkert stof til eftertanke!
The Tube i Tilburg
Bygningens officielle navn er New Logic III. Tilburgs borgere har dog kærligt døbt den The Tube og er bukket fuldstændigt under for dens charme.
Af Bert Roozendaal
Set fra motorvej A58 i nærheden af Tilburg i Holland ligner sølvkolossen et futuristisk konferencecenter. Det er faktisk et 60.500 m2 stort distributionscenter. Et af de mest bæredygtige i verden. Ikke blot med hensyn til energistyring, men også med hensyn til medarbejdernes trivsel og biotoperne uden for bygningen. Et bemærkelsesværdigt projekt, for at sige det mildt.
Bygningens officielle navn er New Logic III. Tilburgs borgere har imidlertid kærligt døbt den The Tube og er bukket fuldstændigt under for dens charme. Det var præcis, hvad kunde og beboer Rhenus Logistics havde håbet ville ske. De ønskede et superbæredygtigt distributionscenter med en høj wow-faktor og masser af markedsføringspotentiale.

“Da vi erhvervede denne fantastiske beliggenhed lige op ad en af de vigtigste færdselsårer, der forbinder Holland og Tyskland, vidste jeg med det samme, at vi ikke ville bygge en stor firkantet kasse på stedet. Det, jeg ønskede, var en bygning, hvis form alene ville styrke vores profil i Holland,” siger Alphons van Erven, seniorvicedirektør for lagerløsninger. “Vi udfører meget logistikarbejde for medicinalindustrien og for Hi-Tech- og elektronikbranchen. Mange af vores kunder har til huse i arkitektonisk udfordrende lokaler, og denne bygning bringer os også op i denne kategori. Det var givet, at den skulle være bæredygtig. I vores moderselskab, Rethmann Group, er det ikke længere et markedsføringsbegreb, men i stedet et princip.”
Avanceret
Den unikke tilgang stemmer desuden overens med den unikke karakter af de aktiviteter, der foregår i bygningen. “Vi håndterer primært avanceret gods og udstyr. Som du kan forestille dig, er det arbejde, vi udfører for vores medicinalkunder, noget helt andet end at lagerføre, ordreplukke og distribuere dåser med suppe. Vi opbevarer alle former for højteknologisk udstyr, såsom kunstige hjerteklapper og kunstige blodkar. Og vi tager os også af logistikken for virksomheder, der leverer radar- og elektroniksystemer og bygger malkerobotter.”
Masser af energi
“Det lyder muligvis en smule selvmodsigende, men vi bruger en frygtelig masse energi på at finde bæredygtige måder at holde vores energiforbrug så lavt som muligt. Vi bruger også meget tid på at sikre de 350 medarbejderes trivsel på stedet. Selv om vi måske ikke kan betale vores medarbejdere meget mere, end branchestandarden tillader, kan vi sikre, at de har et meget fint arbejdsmiljø.”

“Bl.a. ved at have masser af vinduer, der lukker dagslys ind. Det er et af kendetegnene ved denne bygning. Især på steder, hvor du normalt ikke finder vinduer i distributionscentre, f.eks. for enden af et gangareal. Du kan skabe et meget bedre arbejdsmiljø ved hjælp af dagslys,” siger Van Erven.
“Vi har også truffet et bevidst valgt ved at bruge større vinduer i rulleportene i alle vores 45 læsseanlæg. Der er også et stort lysindfald gennem kontorerne og hele vejen ind i lageret via glasgavlen. Dette giver stedet en åben og indbydende fornemmelse. Desuden er alt lige fra loftet til sprinklersystemet hvidt, hvilket bidrager til følelsen af ro og rumligt velvære.”
Der blev lagt stor vægt på plantelivet omkring bygningen. Faktisk er der skabt en hel biotop, hvor medarbejderne kan sidde og nyde deres frokost. “Klimaanlægget er tilmed baseret på CO2-niveauer pr. arbejdsrum. Mængden af frisk luft, der pumpes ind udefra, reguleres konstant, så den passer til antallet af personer i et rum på et givet tidspunkt. Det betyder, at det aldrig er for varmt eller for koldt.”
Lavt sygefravær
En anden bemærkelsesværdig egenskab er, at hvert eneste af de mange tusinde glaspaneler i bygningen er fuldstændigt rent. Ikke et eneste fingeraftryk i sigte. “Det skyldes de store mængder medicinalartikler, der opbevares her. Men også fordi vores medarbejdere er stolte af deres rene arbejdsmiljø og ønsker at bevare det på den måde. Opmærksomheden omkring velvære betaler sig selv i menneskelighed,” siger Van Erven. “Bygningen var knap nok færdig, før vi begyndte at modtage uopfordrede ansøgninger til stillinger. Vores medarbejdere bliver længere hos os, og sygefraværet er meget lavere end gennemsnittet.”
Fremragende
Ikke overraskende er bygningen et teknisk vidunder med hensyn til energistyring. “Sammen med de andre funktioner giver det os en Breeam-klassificering på 99,48 procent, hvilket placerer os i kategorien "Fremragende",” forklarer Van Erven. “Det var ikke nødvendigvis det, vi stræbte efter, men da vi designede bygningen, begyndte folk at diskutere at gå væk fra naturgas i Holland. Så vi gjorde præcis det og besluttede at opvarme og nedkøle bygningen ved hjælp af en varmepumpe i stedet. Vi genererer 3.700 MWh elektricitet om året takket være 13.648 solpaneler. Nok til at forsyne 880 husstande. Vi bruger kun 1.000 MW selv og returnerer resten til elnettet.”

"Sammen med de andre karakteristika giver den os en Breeam-klassificering på 99,48 procent, hvilket placerer os i kategorien "Fremragende"."
Alphons van Erven,
Seniorvicedirektør for lagerløsninger, Rhenus Logistics
Det lave energiforbrug skyldes også den enestående isolering. “Den er langt bedre end standarderne for bygninger i Holland, og det giver os ikke blot mulighed for at holde varmen inde, men også for at holde den ude. Sidste sommer nåede temperaturen udenfor 38 °C, men holdt sig nede på 21 °C indenfor,” siger Van Erven. “Det sparer nogle megawatt på køling. Belysningen er også energieffektiv. Da vi erstattede al vores lysstofrørsbelysning med LED-belysning i vores tidligere lokaler, faldt vores energiforbrug til belysning med 70 procent, og vi var i stand til at forrente vores investering på fire år. I denne bygning klarer vi det endnu bedre takket være dagslyset. Vi opretholder en konstant lumeneffekt, der passer til medarbejdernes aktiviteter. Når solen skinner, dæmper vi om muligt automatisk de 15.000 lysarmaturer over arbejdsgulvet. Og på overskyede dage gør vi det modsatte. Vi har desuden et omfattende system af bevægelsesdetektorer.”
Som følge heraf er The Tube en ekstremt energieffektiv bygning. Men Rhenus Logistics har også andre måder at minimere påvirkningen af omgivelserne på. “Vi opsamler regnvandet og bruger det til at skylle ud i toiletterne. Belægningen hele vejen rundt om læsseanlægget er samtidig vandtæt og udstyret med olie- og smudsfiltre. Ligesom på tankstationer.”
Fokus på de samlede ejeromkostninger
Det siger sig selv, at The Tube ikke er et af de billigste distributionscentre. “Men vi anskuer det ikke på den måde,” siger Van Erven. “Ligesom inden for transportsektoren fokuserer vi primært på de samlede ejeromkostninger. Udviklingsomkostningerne for denne bygning er muligvis højere, men driftsomkostningerne er meget lavere. Vi vil også påtage os vores del af ansvaret for klimaet. Det medfører, at vi konstruerer en bygning, der vil holde 50 år. For at bevare dens værdi skal den også være fremtidssikret. Og sidst, men ikke mindst: Hvad er chancen for at få finansieret en ikke-bæredygtig bygning i 2021?”
Boerman Group deltager i NGD-felttest:
Boerman Groups hovedkontor ligger i Hardinxveld-Giessendam, kun et stenkast fra de største skibsværfter i Holland. En moderne virksomhed, der ikke blot leverer skræddersyede transportløsninger, men også tager sig af kundernes logistikbehov. Boerman Group har i mange år været en af DAF's ‘testpartnere’ og var blandt de første til at opleve den nye generation af DAF. “Vi kan ikke vente!”
Af Dieuwke Laks
Boerman Transport og DAF har nydt godt af et mangeårigt forhold. Den 3. maj 1955 leverede lastbilproducenten, der er beliggende i Eindhoven, chassis nr. 10.000 foran samtlige DAF medarbejdere og med en stor ceremoni til ingen anden end Boerman Group. Tidligere direktør Teus Boerman var en dreng på 14 år, da han stod og så, at jubilæumskøretøjet blev overdraget til sin far, Cees Boerman, grundlæggeren af Boerman Transport.

“Vi fik alle mulige gaver, tilmed en pladespiller. Og en stor æske cigaretter, som alle DAF medarbejderne modtog for at markere begivenheden.”
Fra 1 til 300
Cees Boerman startede sin virksomhed den 17. august 1936 med én lastbil. En Chevrolet. Senere byttede han den ud med to Fargo’er, hvoraf den ene blev beskadiget af ild, før den anden blev inddraget under krigen. Sidstnævnte køretøj blev hentet ind igen efter krigen og repareret, og Boerman Transport var tilbage på vejen igen. Det tog ikke lang tid, før forretningen virkelig begyndte at tage fart. Snart var der også trækkere og anhængere. I 1952 blev den første DAF lastbil, en ‘syvstriber’, erhvervet. 69 år senere fik virksomheden leveret sin DAF lastbil nr. 300.
Vækst
I 1960'erne fortsatte det økonomiske opsving i Holland. Vejnettet blev udvidet, godstransporten øgedes, og vognparken hos Boerman voksede også. Behovet for nye boliger havde højeste prioritet hos regeringen, og transporten af cement til Amsterdam til opførelse af Bijlmermeer-boligprojektet skabte en masse arbejde for virksomheden.
Boerman var en af de første virksomheder, der fik en trækker med anhænger med en nyttelast på 27 ton til international bulktransport. De var hurtige til at opdage chancen og gribe muligheden. Brugen af kraner på lastbiler var også en relativt ny udvikling, og det samme var silotransport. “Efter de gyldne dage var disse muligheder ikke længere så specielle, og vi var nødt til at gå på jagt efter andre tjenesteydelser, vi kunne tilbyde.”

Merværdi
Evnen til at tilføre kunden merværdi er af afgørende betydning for Wim Veldhoen, som er meddirektør i Boerman Group. “Transport handler om mere end blot at komme fra A til B. Man er også nødt til at sikre kunden kvalitet og driftssikkerhed. I det lange løb er det vigtigere end blot at ankomme til tiden.”
Virksomhedens portefølje afslører omfanget af de tjenesteydelser, den kan tilbyde. De Jong Transport tilbyder transport af overdimensionerede laster og transport, der involverer brugen af kraner. Zwatra Transport har specialiseret sig i tung transport og bortskaffelse af industriaffald. VCT Transport transporterer containere til søs. Plus Unit Service tilbyder tjenesteydelser til mobile enheder og halvpermanent indkvartering. Boerman Transport selv tager sig af effektiv transport af en lang række laster og de nødvendige logistikprocesser. En virksomhed til alle årstider!
Socialt ansvar
Boerman Group er fast besluttet på at være en god arbejdsgiver, en ambition, der også altid var højt prioriteret under Teus Boerman: “Du kan sige, hvad du vil, men du er nødt til at sætte handling bag dine ord! Hvilket indtryk ønsker du at gøre på dine medarbejdere? Vores chauffører står for kvalitet, og vi vil også gerne tilbyde dem det, når det gælder de lastbiler, de kører. DAF lastbiler er en integreret del af vores image. I dag tager det lidt længere tid og en større indsats at finde de rigtige chauffører, men indtil nu har det ikke været et problem. Og DAF lastbilerne spiller helt sikkert en rolle i det.”
At sætte den på prøve
Teus Boerman har altid holdt skarpt øje med lastbilernes brændstofforbrug, og virksomheden har ført en fortegnelse over brændstofrelaterede omkostninger siden 1960'erne. Denne slags nyheder kommer hurtigt omkring, og da transportmagasinet Wegvervoer gennemførte en test i 1980'erne for at sammenligne en fabriksny DAF med en ‘erfaren’ DAF 95, tog det ikke lang tid for dem at kontakte Boerman. Resultatet: næsten nøjagtigt samme brændstofforbrug på begge lastbiler – 1 liter pr. 3,3 km, hvilket bekræftede Boermans egne resultater. “Jeg har altid anset det at have adgang til data for meget vigtigt. Analysen af data vil kun blive vigtigere i fremtiden for både operatør og kunde.”
Det faktum, at Boerman Group er en velkommen gæst hos DAF Testing, skyldes til dels virksomhedens analytiske natur. Mens virksomheden i begyndelsen kun plejede at analysere data fra deres egne køretøjer, gør de nu det samme for DAF's testkøretøjer. Marco Wigmans, vognparkchef hos Boerman Group, taler stærkt for den kritiske holdning, de kan udvise over for DAF.

“Vi føler, at de udviser en ægte interesse i det input, vi leverer. Vores chauffører inviteres til Eindhoven til testdage, og vi holder tæt kontakt med de tilsynsførende hos DAF. Derfor føler vores chauffører, at de har en særlig forpligtelse over for DAF. Det gør deres job mere alsidigt og interessant.”
Involveret
Chauffører fra Boerman Group var også direkte involveret i udviklingen og testen af den nye generation af DAF lastbiler. De og mange andre chauffører blev interviewet for at finde ud af, præcis hvad de forventer af en moderne lastbil.
I foråret 2020 blev Boerman bedt om at tage to såkaldte ‘Early Reliability Validation’-køretøjer ind i deres vognpark og give dem erfaring på vejen. De havde slet ikke samme udseende som den nye generation af lastbiler, men de havde de samme komponenter. Dette blev efterfulgt af to præseriekøretøjer, der blev camoufleret helt i sort. Wigmans blev heller ikke overrasket, da DAF gav ham en liste over instruktioner om fortrolighed. “Efter alle disse år er vi godt klar over, hvordan vi skal behandle disse køretøjer og må ikke glemme ting som at rulle gardinerne ned, før vi forlader førerhuset. Chaufførerne på disse lastbiler tager endda nøglerne med hjem i weekenden, bare hvis nogen kunne blive fristet til at tage et smugkig på det meget smukt designede førerhus.”
Positiv
Reaktionerne er indtil videre positive, meget positive. Både med hensyn til brændstofforbrug og køretøjerne generelt. Især chaufførens komfortable siddestilling har fået meget ros. “Det er trods alt det sted, hvor chaufføren skal opholde sig det meste af dagen.”
Direktør Wim Veldhoen: “Som testpartner har vi været dybt involveret og meget entusiastiske. Endnu bedre: Med denne nye serie af lastbiler sætter DAF en ny standard. Og vi står forrest i køen blandt dem, der ønsker at bestille lastbilerne så hurtigt som muligt. Gode nyheder for os som forretningsmænd og for vores chauffører.”
Fremtiden inden for effektivitet
Nye regler vedrørende køretøjers dimensioner har gjort det muligt at optimere aerodynamikken. Det er præcis, hvad DAF har gjort. I kombination med mange nyskabelser i drivlinjen er resultatet en reduktion i brændstofforbrug og CO2-udledning på op til 10%. Imponerende.
Et design kan være både betagende og funktionelt, og den nye generation af DAF XF, XG og XG+ lastbiler er et bevis på netop det. Det fremtrædende kølergitter med detaljer i krom, det lige så iøjnefaldende logo med indlagt skrift, de smukt designede forlygter – det udstråler alt sammen stil og elegance. Alt dette forstærkes yderligere af de iøjnefaldende linjer langs siderne. Alle, der tager et nærmere kig på de nye lastbiler, lægger mærke til de afrundede hjørner på forruden, og hvordan alt passer perfekt sammen. Blandt det nye er en imponerende 16 cm længere front, et karaktertræk, der ved første øjekast ikke er umiddelbart indlysende takket være det fantastiske design. Det samme gælder førerhusets koniske design. Udsøgt, raffineret, effektivt og frem for alt gennemtænkt.
Det ultimative inden for aerodynamik
DAF har ikke undladt at vende hver en sten i deres søgen efter det ultimative inden for aerodynamik: elliptiske hjørnepaneler, en bundplade med integreret deflektor, omhyggeligt designede hjulkasser, kameraer i stedet for spejle – listen over karaktertræk er imponerende og omfatter tilmed mange, som du ikke kan se. Luftstrømmen ledes med stor præcision ind bag kølergitteret og langs luftkøleren og køleren. Det samlede resultat? En forbedring af aerodynamikken på 19%. Hvilket fører til en reduktion af brændstofforbruget på op til 6,3%, for blot at nævne en af fordelene.

Den ideelle drivlinje
DAF introducerer en ny generation af 10,8 og 12,9 liter PACCAR MX motorer i de nye DAF XF, XG og XG+ lastbiler. Med større drejningsmoment og flere nye tekniske nyskabelser, der løfter effektiviteten til et endnu højere niveau. Der er næsten for mange nyskabelser til at nævne dem allesammen. De omfatter en ny motorblok og et nyt topstykke, nydesignede indsprøjtningsdyser og en helt ny turbokompressor. Den smarte konstruktion, der fører udstødningsrøret den korteste vej fra motoren over chassiset og ind i efterbehandlingsenheden, betyder minimalt temperaturtab, hvilket giver mulighed for efterbehandling af udstødningsgasserne
Nyttelast = effektivitet
DAF er gået endnu længere i sine bestræbelser på at sætte en ny branchestandard for effektivitet. Nye funktioner til den automatiske TraXon-gearkasse, der fås som standard, en ny generation af bagaksler og et kølesystem, der kræver minimal indkobling af ventilatoren. Alt sammen for at opnå en yderligere 1,3% reduktion af brændstofforbruget, også takket være den gunstige egenvægt. Den nye generation af XF trækkeren vejer i sin mest meningsfulde specifikation kun 6.900 kg. Resultatet? Maks. nyttelast = EFFEKTIVITET. Og hvad angår den nye generation af DAF lastbiler, fortjener det absolut at blive skrevet med store bogstaver.

Fremtiden inden for service
Med introduktionen af den nye generation af DAF XF, XG og XG+ lastbiler har DAF signaleret starten på en ny æra inden for service, reparation og vedligeholdelse.
- Der kan nu trådløst foretages opdateringer af motoren, den centrale køretøjscomputer og DAF Connect;
- Serviceintervaller på intet mindre end 125.000 kilometer som standard;
- Der er også mulighed for et udvidet serviceinterval på op til 200.000 km for langturslastbiler, hvilket kan betyde service kun én gang om året, hvilket ikke tidligere er set i branchen.
- DAF MultiSupport tilbyder paneuropæiske reparations- og vedligeholdelseskontrakter, der giver maksimal effektivitet og køretøjstilgængelighed.